Vleesboom

Artsen schatten dat bij 20 tot 25 procent van alle vrouwen tussen de 30 en 50 jaar een of meer van deze goedaardige gezwellen aanwezig zijn. De medische term voor vleesbomen zijn leiomymomen. Dit zijn tumoren die voornamelijk uit spierweefsel bestaan. Sommige liggen ingebed in de baarmoederwand, andere groeien als paddestoelen in de baarmoederholte. Ze variëren in grootte van minder dan 30 gram tot vele kilo’s: de grootste die ooit verwijderd is woog ruim 66 kilo. De meeste geven geen klachten, maar grotere tumoren veroorzaken wel degelijk symptomen:

  • Een opgezwollen buik
  • Kans op miskramen
  • Onvruchtbaarheid
  • Ongemak
  • Hevige of lange menstruatiebloedingen die bloedarmoede tot gevolg kunnen hebben.

Als de misvormde baarmoeder op de blaas drukt, kan dit een gevoel van aandrang en frequent plassen opwekken. Andere complicaties zijn verstopping, chronische rugpijn en pijn bij het vrijen.

Waardoor vleesbomen ontstaan is onbekend, maar oestrogeen lijkt de groei ervan te beïnvloeden. Ze slinken en verdwijnen meestal na de menopauze, maar wanneer oestrogeentherapie toegepast wordt, kunnen ze weer terugkeren. In de meeste gevallen ontaarden vleesbomen niet in kanker, maar soms verbergen ze de aanwezigheid van een kwaadaardig gezwel. Een baarmoeder verwijderen bij een kwaadaardig gezwel is een veel toegepaste operatie.

Comments are closed.