Verzakking

Een verzakking is een abnormale ligging van interne organen, meestal als gevolg van verslapping van omliggende spieren en banden. Een baarmoederverzakking  is een aandoening waarbij de baarmoeder in de vagina uitpult. Dit moet niet verward worden met een gekantelde baarmoeder, een variatie van de normale ligging.

Een verzakking komt meestal voor na verscheidene zwangerschappen of na de menopauze, wanneer steunweefsel dun en slap wordt. Als de verzakking samengaat met spierverslapping van de bekkenbodemspieren rond de blaas, wat vaak bij oudere vrouwen het geval is, kan incontinentie optreden. Een verzakte baarmoeder kan tevens vaginale bloedingen en rugpijn veroorzaken.

Symptomen van een baarmoederverzakking zijn veelal het hebben van een raar gevoel in de bagina. Zo ervaren veel vrouwen met een baarmoederverzakking een raar gevoel bij de vagina. Het lijkt of er iets wordt gedrukt tegen de vagina en dit kan een vol en raar gevoel zijn. Eveneens kunnen vrouwen met een baarmoederverzakking plasproblemen hebben (vaker moet plassen of juist veel moeite om te kunnen plassen).

Comments are closed.