Baarmoeder Verwijderen

Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) is nog steeds een veel voorkomende operatie. Ongeveer 10% van alle Nederlandse vrouwen heeft de kans op een operatie van baarmoeder verwijderen. Bij veel vrouwen wordt op een gegeven moment in hun leven besloten de baarmoeder geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Na een hysterectomie, na het baarmoeder verwijderen, menstrueert u niet meer en kunt u niet meer zwanger worden.

Bij een vaginale hysterectomie wordt de baarmoeder verwijderd door een snede in de vagina.

Bij een abdominale hysterectomie wordt de baarmoeder door een snede in de buik verwijderd. Deze ingreep van een baarmoeder verwijderen wordt toegepast bij de baarmoeder- of ovariumkanker, bij uitgebreide endometriose of littekenvorming in het bekkengebied, als u ontstekingen in het bekkengebied hebt gehad of als uw baarmoeder te groot is om door de vagina verwijderd te kunnen worden.

Er zijn meerdere redenen waarom een baarmoeder verwijderd moet worden. Vroeger waren er meerdere redenen, maar dat is gelukkig minder geworden vanwege de nieuwe en betere alternatieven.

Enkele redenen voor een baarmoeder verwijderen zijn:

  • Kanker: De meest voorkomende is de baarmoederkanker. Tegenwoordig krijgen jonge vrouwen een prik tegen baarmoederkanker. Ook kanker bij de eileiders of eierstokken kan een reden zijn tot een baarmoederverwijdering. Een baarmoeder kan verwijderd worden wanneer kanker is geconstateerd, maar ook preventief kan een baarmoeder verwijderd worden. Preventie baarmoederverwijdering gebeurd slechts bij sterke aanwijzingen (, zoals bij erfelijkheid).
  • Myomen: Grote vleesbomen, ook wel myomen genoemd, kunnen een reden zijn tot baarmoederverwijdering.
  • Baarmoederverzakking: Veelal bij oudere vrouwen kan een verzakking van de baarmoeder ontstaan.
  • Buikpijn: Wanneer er sterke aanwijzingen zijn dat de baarmoeder de buikpijn veroorzaakt, kan dit ook een reden zijn voor het verwijderen van de baarmoeder.
  • Menstruatieklachten: Bij het hebben van menstruatieklachten kan besloten worden tot het baarmoeder verwijderen. Dit gebeurd slechts wanneer er geen alternatieven zijn.

Een baarmoederverwijdering is voor veel vrouwen een heftige ingreep. Veel vrouwen kunnen het verwijderen van een baarmoeder zien als een stuk verlies van de vrouwheid. Een baarmoederverwijdering heeft tot gevolg dat er geen voortplanting meer kan plaatsvinden. Een reden tot het verwijderen van een baarmoeder moet dan ook duidelijk aanwezig zijn.

 

Comments are closed.