Gevolgen na baarmoeder verwijderen

Wanneer de baarmoeder is verwijderd kunt u verschillende gevolgen tegenkomen. Een baarmoeder verwijderen is een heftige ingreep, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk kan het gevolgen hebben.

Geestelijke gevolgen na baarmoeder verwijderen

Een baarmoeder verwijderen wordt vaak vergeleken met het verwijderen van een borst. Het gevoel van vrouw zijn wordt aangetast, want na een baarmoeder verwijdering is het onmogelijk om nog zwanger te worden. In dat opzicht is het wellicht een heftiger gevolg dan bij borstkanker, maar eigenlijk is het ook niet met elkaar te vergelijken. Beide ingrepen zijn heftig voor de vrouw.

Ook kan het angst inboezemen. Kanker is geen leuk onderwerp en roept bij vele een angst op. Weliswaar is de baarmoeder verwijderd, maar kunt u nog steeds angsten ervaren. Wanneer u last krijgt van de angsten, kunt u contact opnemen met een psycholoog (of met uw huisarts).

Lichamelijke gevolgen na baarmoeder verwijderen

Tijdens uw herste kunt u het volgende verwachten:

Na een vaginale hysterectomie kunt u last hebben van een trekkend gevoel in de lies of van lage rugpijn. U kunt dan ook afscheiding hebben gedurende de drie weken dat de hechtingen moeten oplossen.

Een abdominale hysterectomie kan zwaardere klachten met zich meebrengen, omdat de buik wordt opengesneden. Ook hier kunt u een trekkend gevoel ervaren.

De grootste lichamelijk gevolg is dat u niet meer zwanger kunt worden en ook niet meer ongesteld wordt. Dit kan weer leiden tot de geestelijke gevolgen die hier voorgaand zijn beschreven.

Comments are closed.