Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is één van de redenen die kan leiden tot het verwijderen van een baarmoeder. Een baarmoeder verwijderen in verband met baarmoederkanker is een veelvoorkomende gebeuren.

Wat is baarmoederkanker?

Kanker zijn kwaadaardige tumoren op cellenniveau. De kankertumoren worden gevormd door het gebruik maken van de onnodige extra cellen in onze lichaam. Een probleem is dat kanker ontzettend snel kan verspreiden en hierdoor gezonde cellen kan aantasten. Kanker kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Wanneer de baarmoederkanker kwaadaardig is kan dit levensbedreigend zijn. De baarmoederkanker kan namelijk verder uitzaaien. Uitzaaiing kan dan zelfs richting de lymfe, beenderen, lever en longen. De baarmoederkanker moet dan behandeld worden. Een manier van behandeling is dan de verwijdering van de baarmoeder.

Oorzaken van de barmoederkanker

Net zoals bij de andere vormen van kanker, geldt ook bij de baarmoederkanker dat er nog veel onbekend is. We weten dat kanker niet besmettelijk is, maar we niet precies wat de oorzaken zijn van kanker. We weten wel dat er een aantal risicofactoren meespelen. Wanneer kanker in de familie voortkomt, kan erfelijkheid van kanker een risicofactor zijn. Tevens een ongezonde levenshouding, zoals het teveel drinken van alcohol en het roken van sigaretten, zijn risicofactoren. Desalniettemin zijn er ook veel vrouwen die een ongezonde levenshouding hebben en geen kanker hebben, en ook het tegenovergestelde beeld van vrouwen met een actief en gezonde levenshouding kunnen kanker krijgen. Kortom er is veel onbekend.

Symptomen van de baarmoederkanker

De symptomen van baarmoederkanker zijn niet erg sterk aanwezig. Zo is een lichtelijke bloedverlies tussen de menstruatie door een aanwijzing van baarmoederkanker, maar erg sterk is dit niet te noemen. Ook kan er vaginale afscheiding zijn die een symptoom van baarmoederkanker kan zijn. Tot slot is buikpijn ook een symptoom van baarmoederkanker.

De symptomen zijn dus niet echt duidelijk, maar wanneer u twijfelt moet u zeer zeker uw huisarts raadplegen. Misschien heeft u geen baarmoederkanker, maar er kan sprake zijn van een ander probleem. Met een uitstrijkje kan een huisarts meer te weten komen.

Baarmoeder verwijderen

Een baarmoeder verwijderen na constatering van baarmoederkanker is een veelvoorkomende procedure. Naast de operatie kan eventuele bestraling of andere therapie worden ingezet.

Comments are closed.